Hiro Natuurlijk Wonen

OliekarakterLoog/ZeepHerstellenHome

Loog/zeepbehandeling van massief hout

- Het 'zepen' van vloeren en meubels -

Een oude houtafwerking in ere hersteld.

Masssief hout wordt meestal geolied en daarna vaak nog in de was gezet. Hierdoor kleurt het hout intensief op en kan nadonkeren door de inwerking van licht; veel mensen houden van deze honingkleur. Door de behandeling met loog en zeep wordt het hout niet alleen beschermd, maar blijft de oorspronkelijke houtkleur bewaard en wordt tegelijkertijd het nadonkeren, door de inwerking van licht, tegengegaan.

Auro loog en zeep zijn in water verdunbaar en het werken ermee is gemakkelijk; de zeep werkt voortreffelijk tegen vervuiling. Watervlekken en ondiep drukplekken kunnen door nawassen met zeep worden verwijderd. Door af en toe schoon te maken met witte zeep kan ook het anders zo 'onherroepelijke' vergelen worden tegengegaan.

Welk hout kan worden behandeld?

Met AURO loog en zeep kan nieuw, of tot op het onbehandelde hout afgeschuurde, massief hout worden behandeld. Voor toepassing altijd fijn schuren om het hout weer opnieuw poreus te maken.

De behandeling met loog

Gebruik voor naald- en loofhout de speciaal daarvoor ontwikkelde loogsoort (voor naaldhout is dit een loog en voor loofhout een zuur). Draag tijdens het werken met loog en zeep handschoenen en een beschermbril. Ook het gereedschap dient tegen de inwerking van loog en zuur bestand te zijn. De verpakking altijd goed schudden voor gebruik. Daarna de juiste loogsoort vol en gelijkmatig aanbrengen en verdelen; laat goed drogen (4 - 16 uur). Voor een hoogwaardig oppervlak evt tussenschuren (fijn schuurvlies).

De behandeling met zeep-oplossing

(deze behandeling 2-3 maal herhalen) Gebruik AURO 'houtzeep - 403, of 'houtzeep - 404'. Goed schudden voor gebruik (bodem!). Verdun de houtzeep met 10 delen water en breng product vol en gelijkmatig aan (gereedschap: zie boven). Voor het verkrijgen van een hoogwaardig oppervlak kan de zeepoplossing met een pad onder de boenmachine ingemasseerd worden. Neem niet ingetrokken resten binnen 15 minuten droog af en laat drogen (4-16 uur).

Reinigen en verzorgen van gezeepte oppervlakken

Gebruik alleen AURO houtzepen. Athankelijk van de gewenste kleur kan gekozen worden voor houtzeep 404, mét of 403, zonder wit pigment; ze kunnen evt. ook in elke verhouding gemengd worden. De ondergrond altijd met zeepoplossing verzorgen, i.p.v. alleen met water; anders wordt het hout snel te schraal en gevoelig voor vuil. Goed schudden en zeep met 40 delen water mengen (bijv. 100 ml zeep op 4 liter water); zet er een emmer met schoon water naast. De vloer nu vochtig dweilen of schrobben met zeepoplossing; dweil of schrobber dan in de emmer met schoon water spoelen en daarna weer met de zeepoplossing verder gaan; enz. Laat de vloer drogen. Voor exacte gebruiksaanwijzing en samenstellingen, zie de betreffende Technische Mededelingen.