Hiro Natuurlijk Wonen

VachtenPantoffelsonderhoud schapenvacht wassenHome

Nederlands gelooide vachten, pantoffels, wanten en zadeldekjes.

Vachtproducten

Het schaap

De voor Hiro gelooide Nederlandse schapenvachten zijn vooral van het Swifter schaap afkomstig. Deze van origine "Texelse" schaap is niet zo gedrongen als zijn originele voorvaderen. Voorheen was vooral het wol het belangrijkste product van het schaap. Tegenwoordig zijn vooral melk en vlees de hoofdproducten. Zo is wol op dit moment een neven product, omdat het scheren vaak even kostbaar is als de opbrengst van het wol. Helaas verkiezen de boeren soms, om de reden van kosten en baten, om niet te knippen/scheren Dan zie je overal plukken wol die de schapen op den duur toch gaat verliezen maar niet fijn is.We spreken bij het schaap niet over bont maar over huiden of vacht . Ook het conserveren van de huid is een kostbare behandeling. De opbrengst van puur de ongelooide huid zelf is dan ook relatief laag. In tegenstelling tot bont waar de productie volledig op dit eindproduct is afgestemd. .

Er is dan ook de vraag: Is scheerwol en/of het schapenvacht nu een afvalproduct van de schapenvlees en -melk productie is of is dit een eind product van de schapen houderij.? Hierbij in aanmerking genomen dat de opbrengst van vlees en melk het doel is en de opbrengst van de wol /huid /vacht bijna niets opbrengt.. Voor vegetariers is dit vaak een punt ter discussie.

Het schapenvacht.

Bij het slachten wordt het schaap gevild en houdt men de vacht over en geen bont. Deze is direct aan bederving onderhevig. Om deze bederving te stoppen worden deze vachten direct gezouten. Het doel van het zouten (net als bij mummificeren) is het onttrekken van vocht. Door het zouten en koel opslaan zijn de vachten in deze staat enige tijd houdbaar. Na transport naar de looierij, en de opslag aldaar, begint het eigenlijke looien. In het geval van de vachten voor Hiro Natuurlijk Wonen betreft dit het looien met behulp van aluin.

Het looien

De geselecteerde vachten wordt in Nederland gelooid. Als looistof wordt aluin gebruikt en geen zware metalen. De techniek is het kuiplooien. Gezien het feit dat iedere vacht weer anders is, speelt hier de eravaring van de looier een belangrijke rol. Voor een kwalitatieve goede vacht is voor- en uitselecteren van groot belang. In de diverse looigangen wordt respectievelijk ontvet en vleesresten verwijderd. Zo gaat de vacht telkens weer naar een andere kuip. Door telkens van kuip te veranderen krijgt de looier de huid meermalen in handen en kan het looiproces gevolgd en gestuurd worden.

Gebruik van de vachten

Na de looiing worden de vachten nogmaals gesorteerd op kwaliteit en toepassing. Uiteraard op kleur en grootte. Ook de haarlengte en -inplantingsdichte is een belangrijk kriterium. Hier wordt bekeken welke vachten voor algemeen gebruik, voor medische doeleinden en voor vachtproducten ziullen gaan worden gebruikt.

Medische vacht

Deze wordt gekozen uit gelijkmatige wol en dichte haarinplant. Door deze "door te looien" wordt de wol geler van kleur. Deze kleur wordt gewaardeerd puur als optisch. Het heeft geen extra kwaliteit op zich. Voor het gebruik in bed tegen het doorliggen wordt deze vacht kort geschoren.

Vachtproducten / pantoffels

In ons geval zijn dit voornamelijk pantoffels. Ook hier is de dichte haarinplant van belang maar de wol mag minder regelmatig zijn. Iets krullend heeft namelijk bij deze toepassing voordelen in de veerkrachtigheid. De eigenschap van luchtisolatie heeft hier twee grote voordelen: Zowel als thermische isolatie alsook vocht opslag is wol een probaat product! Deze vochtopslag heeft namelijk ook weer een koelend effect bij de verdamping aan de buitenzijde van het leer. Hierdoor zijn de pantoffels zowel bij warm als koude bruikbaar en comfortabel. Er wordt ten onrechte ook wel over bont pantoffels gesproken

Voor meer informatie zie hiervoor de overige menusleutels op deze pagina alsook de e-shop waar deze producten en hun prijzen zijn vermeld .