Hiro Natuurlijk Wonen

VachtenPantoffelsonderhoud schapenvacht wassenHome

Onderhoud en schoonmaken van onze Nederlands gelooide vachten, medisch of decoratief.
Voor bestellen:
klik hier

Het wassen / schoonmaken

De vachten worden gelooid waarbij het wolvet behouden blijft. Deze zorgt voor een vuilafstotende laagje op de wol. Uitkloppen en luchten is daardoor vaak voldoende. Bij kleine ongeluktjes is het beste om dan plaatselijk schoon te maken met weinig lauw water, eventueel met iets wolwasmiddel. Probeer daarbij de huid zo droog mogelijk te houden. Gebruik nooit gewone zeep. Ook niet onze Aleppo zeep. Alleen bij dringende redenen om de vacht in zijn geheel te wassen, kan dat in de wasmachine op 30 graden stand. Uitsluitend wolwasmiddel gebruiken!

Het drogen van de vacht.

Als u de vacht nu nat in de zon legt, dan is het resultaat dat u de vacht rechtop tegen de wand kan plaatsen.. Deze vacht wordt namelijk kneiterhard indien deze te snel droogt. Daarom heel langzaam laten drogen. Bijvoorbeeld op een droogrekje met de haren naar beneden. Dit in een ruimte welke niet tocht of erg droog is. Regelmatig de huid oprekken en bewegen, zodat deze niet te veel krimt. Net zolang tot deze droog is. Niet versnellen door warmte of ventilatie.
Heeft u een droger met koude stand, dan een aantal keren met deze koude stand draaien, totdat de vacht droog is.. Hierdoor blijft de huid in beweging.

Vroeger

Toen het nog echt koud was. Dan waren er dagen bij dat het niet alleen koud was, maar er ook een jachtsneeuw was. Door de koude is dezejachtsneeuw droog. Prima momoent om de vachte met de haren in de jachtsneeuw te leggen, met de huid omhoog. Hierdoor reinigt de vacht zich zonder dat de huid nat wordt. Door de warmte heeft de jachtsneeuw een reinigende werking. Wel opletten dat de vacht niet te lang blijft liggen zodat de huis toch vochtig wordt