Hiro Natuurlijk Wonen

VachtenPantoffelsonderhoud schapenvacht wassenHome

Nederlands gelooide vachten, medisch of decoratief.
Voor bestellen:
klik hier

Het schaap

De voor Hiro gelooide Nederlandse schapenvachten zijn vooral van het Swifter schaap afkomstig. Deze van origine "Texelse" schaap is niet zo gedrongen als zijn originele voorvaderen. Voorheen was vooral het wol het belangrijkste product van het schaap. Tegenwoordig zijn vooral melk en vlees de hoofdproducten. Zo is wol op dit moment een neven product, omdat het scheren vaak even kostbaar is als de opbrengst van het wol. Ook het conserveren van de huid is een kostbare behandeling. De opbrengst van puur de huid zelf is dan ook relatief laag. Er is dan ook een vraag: Is scheerwol en het schapenvacht nu een afvalproduct van de schapenvlees en -melk productie is of is dit een eind product van de schapen houderij. Voor vegetariers is dit vaak een punt ter discussie.

De schapenvacht.

Bij het slachten wordt het schaap gevild en houdt men de vacht over. Deze is direct aan bederving onderhevig. Om deze bederving te stoppen worden deze vachten direct gezouten. Het doel van het zouten (net als bij mummificeren) is het onttrekken van vocht. Door het zouten en koel opslaan zijn de vachten in deze staat enige tijd houdbaar. Na transport naar de looierij, en de opslag aldaar, begint het eigenlijke looien. In het geval van de vachten voor Hiro Natuurlijk Wonen betreft dit het looien met behulp van aluin.

Het looien

De geselecteerde vachten wordt in Nederland gelooid. Als looistof wordt aluin gebruikt. De techniek is het kuiplooien. Gezien het feit dat iedere vacht weer anders is, speelt hier de eravaring van de looier een belangrijke rol. Voor een kwalitatieve goede vacht is voor- en uitselecteren van groot belang. In de diverse looigangen wordt respectievelijk ontvet en vleesresten verwijderd. Zo gaat de vacht telkens weer naar een andere kuip. Door telkens van kuip te veranderen krijgt de looier de huid meermalen in handen en kan het looiproces gevolgd en gestuurd worden.

Gebruik van de vachten

Na de looiing worden de vachten nogmaals gesorteerd op kwaliteit en toepassing. Uiteraard op kleur en grootte. Ook de haarlengte en -inplantingsdichte is een belangrijk kriterium. Hier wordt bekeken welke vachten voor algemeen gebruik, voor medische doeleinden en voor vachtproducten ziullen gaan worden gebruikt.

Medische vacht

Deze wordt gekozen uit gelijkmatige wol en dichte haarinplant. Door deze "door te looien" wordt de wol geler van kleur. Deze kleur wordt gewaardeerd puur als optisch. Het heeft geen extra kwaliteit op zich. Voor het gebruik in bed tegen het doorliggen wordt deze vacht kort geschoren.