Hiro Natuurlijk Wonen

AuroAquamarijnUula natuurverfdekkende verf binnenDekkende verf buitenVloerafwerking behandelingTransparante verf  beits voor binnenTransparante verf  beits voor buitenmuurverf voor binnenmuurverf voor buitenRigo verffabriekHome

VEEL GESTELDE VRAGEN

Betreffende Aquamarijn natuurverf producten voor het oliën en onderhouden van parket planken- en kurkvloeren .

Waar kan je Aquamarijn kopen?

Aquamarijn produceerd in Nederland en verkoop via een aantal dealers verdeeld over Nederland. Zo is Hiro Natuurlijk Wonen een dealer welke is gevestigd tussen Haarlem en Leiden in het plaatsje Vogelenzang; naast Hillegom. Ook kunt U informeren via Aquamarijn voor een dealer bij U in de omgeving.

Voor hen waar geen dealer in de buurt is gevestigd of er prijs op stellen om thuis afgeleverd te krijgen, is er onze Hiro E-Shop. Hier kunt U de prijzen van de producten zien en tevens de producten bestellen. Bij grotere (verzamelde; er zijn ook toebehoren en andere artikelen te verkrijgen) orders wordt er gratis geleverd.

Wat is Aquamarijn?

Aquamarijn - een onderdeel van U.P. Quality and Environment b.v. - is een Nederlandse producent van natuurverven, -oliën en -wassen, die zich in de markt onderscheiden door zeer hoge kwaliteit en gegarandeerde natuurzuiverheid.

Professionals en particulieren in binnen- en buitenland herkennen en waarderen de technische bruikbaarheid van de Aquamarijn producten, de gemakkelijke verwerkbaarheid, de goede vloei, de natuurlijke geur en het prachtige resultaat.

Is met olie of was afwerken altijd de beste keus?

Vaak wel, maar niet altijd. Een natuurlijke afwerking stelt het hout in staat te ademen, d.w.z. waterdamp op te nemen en later weer af te geven en andersom. Dat is een aangename eigenschap. Bij nerveuze houtsoorten en bij gebruik in ruimtes waar de vochtomstandigheden niet voldoende kunnen worden beheerst, kan dat echter leiden tot ongewenste werking in de vloer. Olie of was is evenmin de beste keus in ruimtes met een hoge vochtbelasting of als de gebruikers van de vloer niet bereid of in staat zijn om aan hun vloer het vereiste onderhoud te plegen. Een afwerking met olie of was is aanmerkelijk bewerkelijker dan een afwerking met lak. U moet daar zeker rekening mee houden.

Wanneer kies ik een Aquamarijn olievloer?

De Aquamarijn vloeroliën zijn ook zonder verdere afwerking zeer sterk en goed bestendig tegen vuil, vocht en vlekken. Een afwerking met alleen olie is dus in principe voldoende. Een keuze voor alleen olie kan stoelen op de volgende kenmerken: het is het meest natuurlijk, het geeft een mat aspect, het geeft het meest directe contact met de ondergrond en het onderhoud is eenvoudig, omdat er geen laagopbouw plaatsvindt. Hoewel een Aquamarijn olievloer zeer goed bestand is tegen water adviseren wij om slechts met water en onze reiniger CLIEN-R te reinigen als dat echt nodig is, want hoe vaker nat wordt gereinigd, hoe eerder moet worden nageolied. Een Aquamarijn olievloer is bij voorbeeld bij uitstek geschikt voor zeer intensief gebruikte ruimtes, waarbij de uitmuntende eigenschappen worden bewaard door naar behoefte te dweilen met CLIEN-R en van tijd tot tijd ragdun na te oliën met REVOL.

Wanneer kies ik een Aquamarijn wasvloer?

Aquamarijn natuurlijke harde vloerwas geeft aan het toch al sterke geoliede oppervlak een nog grotere bestendigheid en duurzaamheid. Vaak wordt voor een wasvloer gekozen wegens kenmerken als het -met de jaren steeds mooier wordende - klassieke uiterlijk, de extra slijtvastheid en bestendigheid die met was wordt verkregen of het feit dat een goed onderhouden wasvloer nooit hoeft te worden nageolied. Hoewel een Aquamarijn wasvloer goed bestand is tegen water adviseren wij om een wasvloer zo min mogelijk nat te reinigen, want van te veel water wordt een wasvloer beter noch mooier. Een bekend probleem bij veel wasvloeren is ook dat vloeren soms glad, streperig en vuil worden doordat te vaak/teveel was wordt aangebracht. Met Aquamarijn wasverzorger REVILIM wordt dat probleem voorkomen. Een Aquamarijn wasvloer wordt vaak toegepast op kwetsbaarder en vochtgevoeliger ondergronden, maar ook vanwege de specifieke wasgloed.

Wat is het verschil tussen CORCOL en REVOL?

Er is verschil in de samenstelling en de verwerking, niet in het resultaat. CORCOL is volledig oplosmiddelvrij, een voor professionals belangrijk gegeven, REVOL is dat niet. CORCOL is wat lobbiger dan REVOL en kan daarom beter met een boenmachine worden in- en drooggewreven. REVOL is dunner en kan ook prima met de hand worden verwerkt.

Zijn Aquamanijn oliën ook geschikt om vooraf mee te oliën?

Ja, dat gebeurt zelfs vaak. CORCOL wordt op grote schaal industrieel toegepast en REVQL vaak om vloerdelen vooraf handmatig of op kleinere machines te oliën. Bij vooraf met Aquamarijn CORCOL of REVOL geoliede vloeren is naoliën na het leggen bijna altijd overbodig.

Als er water op blijft liggen vertonen veel olievloeren snel witte vlekken Gebeurt dat ook als ik een Aquamarijn olie toepas?

Nee. Uiteraard vergelijken wij geregeld de prestaties van onze oliën met die van andere fabrikanten en één van de dingen die telkens opvallen, is de veel betere bestendigheid van onze oliën tegen water en andere vloeistoffen.

Waarom blijven olievloeren wel eens lang kleven?

Olie hoort in de vloer en niet erop: olie is geen lak. Een vloer kan alleen kleven als er olie op de vloer is blijven liggen. Als volgens de door Aquamarijn geadviseerde werkwijze een vloer volledig wordt drooggewreven, kan die nooit gaan kleven!

Waarom komen in sommige olievloeren sneller krassen dan in andere?

Gewone gebruikskrassen zijn in elke vloer onvermijdelijk. Krast een vloer sneller dan normaal, dan is waarschijnlijk sprake van een op de vloer gedroogd olielaagje. Onze oliën veredelen, verduurzamen en beschermen de vloer. Mede om olie op de vloer te voorkomen, adviseren wij om na een oliebehandeling en na het naoliën de vloer goed droog te wrijven. Blijft er toch een laagje olie op het oppervlak liggen, dan zal dat laagje olie vaak wel drogen, maar dan kwetsbaar zijn: immers, olie is geen lak.

Ik heb teveel olie aangebracht! Wat nu?

Als de vloer is behandeld volgens de door Aquamarijn geadviseerde werkwijze kan nooit teveel olie zijn aangebracht. Zit er toch teveel olie op de vloer dan kunt u, als de olie nog niet droog is, proberen de vloer af te wrijven met katoenen doeken (b.v. Eurowipers) en LINOTYN. Geeft dat onvoldoende resultaat dan na droging de op het oppervlak zittende olielaag wegschuren met fijn schuurpapier of met een boenmachine en een slijpnetje. De vloer vervolgens stofvrij maken, ragdun naoliën met CORCOL of REVOL en volledig droogwrijven.

Waarom ruik je bij olievloeren wel eens een weeïge geur?

Wat u ruikt is de natuurlijke geur van lijnolie. Normaal gesproken verdwijnt die geur vrij snel. Blijft de geur langer hangen dan duidt dat op minder goede droogomstandigheden. Natuurlijke oliën drogen oxidatief dat wil zeggen dat zij drogen door een reactie met zuurstof uit de lucht. Het is dus belangrijk om tijdens het drogen voldoende te ventileren. De lijnolie in CORCOL en REVOL is koud geperst en vervolgens op klassieke wijze gekookt. CORCOL en REVOL drogen daarom beter en sneller dan veel andere oliën, maar ook onze oliën kunnen niet drogen zonder voldoende (toevoer van) zuurstof.

Kan een olievloer later nog worden gelakt?

Ja. Mits volgens voorschrift onderhouden kan een oude Aquamarijn olievloer later desgewenst nog worden gelakt. Zodra echter een vloer is behandeld met was wordt later lakken problematisch i.v.m. de hechting van de lak op de wasresten.

Kan worden overgestapt van een olievloer naar een wasvloer?

Ja. Als men nog niet weet wat de meest geschikte manier is om de vloer te onderhouden, kiest men naar ons idee het best voor een olievloer. Een olievloer wordt eenvoudig een wasvloer door de vloer intensief te reinigen met CLIEN-S, ragdun na te oliën met CORCOL of REVOL en vervolgens was aan te brengen (SOLIM of CRELIM). Terug kan ook, maar niet meer voor 100%, omdat in de poriën gedrongen was niet meer verwijderd kan worden. Dat geeft in de praktijk overigens geen enkel probleem.

Wat is het verschil tussen SOLIM en CRELIM?

SOLIM is een vaste harde was en CRELIM een vloeibare harde was. SOLIM kan alleen met een boenmachine worden verwerkt, CRELIM is heel goed handmatig te verwerken.

Is zo'n waterige was als CRELIM echt net zo sterk als was in oplosmiddel?

Sterker! Wat na verdamping van het water (bij CRELIM) of na verdamping van de thinner (bij een product op oplosmiddel basis) op de vloer zit is in beide gevallen was. Waar het dan om gaat is: wat voor was? CRELIM bevat uitsluitend de beste natuurlijke wassoorten: échte carnaubawas en échte bijenwas.

Hoe komt het als een waslaag vlekkerig of streperig is?

Nieuwe waslagen zijn in het begin wel vaker vlekkerig. Dat gaat weg in het gebruik. Is de was vlekkerig of streperig op een vloer die al langer ligt, dan duidt dat op een te dikke waslaag of een waslaag die niet goed is uitgewreven. De was moèt tijdens het uitwrijven voldoende warm worden. Als met een boenblok te weinig wrijvingswarmte ontstaat kan het boen blok omwikkeld worden met een katoenen doek.

Hoe kan ik overtollige was verwijderen?

Om een te veel aan was van de vloer te verwijderen en de was tegelijkertijd weer egaal over de vloer te verdelen kunt u de vloer afwrijven met vooraf met LINOTYN bevochtigde doeken (b.v. Eurowipers). Bij grotere oppervlakken kunt u daarbij een boenmachine gebruiken.

Kan zonder meer op Aquamarijn producten worden overgestapt?

Onze producten zijn in het algemeen ook op andere systemen goed toepasbaar, maar neem wel altijd vooraf een proefje. Het best kunt u overstappen op het moment dat de vloer nageolied moet worden. Reinig de vloer dan intensief en verwijder alle op de vloer aanwezige olie, zeep en/of was. Zonodig de vloer licht schuren met fijn schuurpapier of een boenmachine en een slijpnetje. Vervolgens de vloer ragdun oliën met CORCOL of REVOL, droogwrijven en verder onderhouden als een Aquamarijn olie-of wasvloer.

Zijn Aquamarijn oliën en wassen wel eens onafhankelijk getest?

Ja, Aquamarijn oliën en wassen zijn de afgelopen jaren tweemaal onafhankelijk getest. In maart 1997 deed de Consumentenbond een onderzoek naar meubelonderhoudsmiddelen voor hout. In dat onderzoek van de Consumenten bond kreeg het product Aquamarijn GEKOOKTE LIJNOLIE als enige van 18 geteste producten de kwalificaties "goed/zeer goed" en "best uit de test" (hoogste kwaliteit onafhankelijk van de prijs). Het eveneens geteste product Aquamarijn MEUBELOLIE kreeg samen met vier andere producten de kwalificatie "goed".

Met name de samenstelling, de slijtvastheid, de bestendigheid tegen vocht en warmte en de vlekbestendigheid werden door de Consumenten bond als zeer goed beoordeeld.

De Consumenten bond schreef m.b.t. beide geteste Aquamarijn oliën: "De oliën van Aquamarijn scoren zeer goed in het voorkomen van blijvende vlekken." En over gekookte lijnolie: "Deze olie is sterk en zeer goed bestand tegen water en warmte." Voor ons was dit uitstekende testresultaat geen verrassing. Lijn olie wordt bijna altijd door extractie uit het lijnzaad verwijderd. Dat leidt tot een grote opbrengst, maar tot een voor Aquamarijn producten niet bruikbare kwaliteit. De lijnolie voor onze meubel- en vloeroliën wordt nog op traditionele wijze koud geperst ("geslagen") en vervolgens ambachtelijk gekookt. Deze gekookte lijnolie heeft veel betere houtverzorgende en vochtregulerende eigenschappen dan gewone lijnolie. Ambachtelijk gekookte lijnolie is een belangrijk ingrediënt in onze producten CORCOL, REVOL en SOLIM.

Een tweede onderzoek werd in mei 1999 uitgevoerd door het toonaangevende Duitse ecologische consumentenbiad Okotest

Deze uitgebreide test had betrekking op de samenstelling van voor vloeren bestemde oliën en wassen en olie/wascombinaties. Er werden 24 producten onderzocht. De Aquamarijn producten REVOL en CRELIM kregen de hoogste kwalificatie: "empfehlenswert" Negen producten waren "eingeschränkt empfehlenswert", vijf producten "weniger empfehlenswert" en vier producten "nicht empfehlenswert..

We zullen er verder niet over uitweiden, maar het was opvallend dat de in Nederland bekendste producten slechts de kwalificaties "weniger empfehlenswert' en ' nicht empfehlenswert ' kregen toebedeeld, vooral vanwege de in die producten aangetroffen zogeheten aromatische koolwaterstoffen.

Ook dit testresultaat was voor ons geen verrassing. We streven er immers voortdurend naar om onze producten niet alleen maximaal technisch bruikbaar, maar ook maximaal veilig te maken.

Kunnen gebruikte doeken en pads spontaan ontbranden?

Ja. Met de doeken en pads, die tijdens het oliën en in de was zetten zijn gebruikt, moet zorgvuldig worden omgesprongen. Oliën en wassen drogen oxidatief, d.w.z. dat zij drogen door een reactie met zuurstof uit de lucht. Daarbij komt warmte vrij die moet kunnen worden afgevoerd. Kan de warmte niet weg, dan ontstaat broei en daardoor gevaar voor zelfontbranding. Het is het meest eenvoudig om de gebruikte doeken en pads buiten uit te spreiden of op te hangen, te laten drogen en daarna mee te geven met de vuilnisman. Moeten doeken en pads worden bewaard, doe ze dan in een goed afgesloten blik.

©Copyright 2000 Aquamarijn Natuurverf / U.P. Quality & Enviroment b.v. Alle rechten voorbehouden. De verstrekte informatie en aanbevelingen in dit document zijn gebaseerd op onze kennis en ervaringen, waarvan wij menen dat ze accuraat zijn. Door de veelheid aan toepassingen buiten onze controle kan ons bedrijf geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor eventuele nadelige gevolgen die ontstaan bij het gebruik van onze producten. De gebruiker dient zelf het materiaal te beoordelen op geschiktheid alvorens het toe te passsen. maart 2001

VerfVloerolie en -was