Hiro Natuurlijk Wonen

OpbouwLeemwandLeemzandLeem Ontdek DoosHome

Terrarium ondergrond

Door diverse mensen als zodanig toegepast.

Ik zelf heb geen terrarium en daardoor geen practische ervaring.

Om hier meer over te kunnen vertellen is het fijn indien ervaringsdeskundigen over toepassing hiervan hun ervaring zouden willen delen. Veel kunt U ook lezen in de diverse forums over terraria. Zou graag wat foto's ontvangen om hier of in hier aangehangen pagina's te tonen.

De eigenschappen van leem worden gekenmerkt door:

Vocht opname/afgifte

Een zeer fraaie eigenschap van Leem (de drie grondsoorten bij elkaar) is de eigenschap van het opnemen van vocht. Hierdoor "verdwijnt" vocht IN de leem zonder dat het product nat wordt! De leem zelf streeft er naar om ongeveer 5-7% vocht te bevatten. Indien de omgeveing erg vochtig is zal de leem vocht opnemen om weer af te geven indien de omgeving droger wordt. Hierdoor een directe wisselwerking op de omgeving.

Leem heeft een zuiverende werking. Het opgenomen vocht wordt als het ware gefilterd en bij het afgeven van vocht komt als het ware "gefilterd" water weer vrij. Universele leem kan 30! keer zoveel vocht opnemen dan baksteen.

warmte accumulatie

Nog een bijzondere eigenschap: het vasthouden van warmte en deze afgeven indien de omgeving kouder wordt. Deze warmte accumulatie is bij leem zeer hoog; alleen water is beter. Hierdoor heeft de leem een actief aandeel in de warmte van het terrarium, zowel in het afkoelen als bij het opwarmen.

Vormgeving

Afhankelijk van het uiteindelijke mensgsel laat leem zich goed "boetseren" en geeft daardoor goede mogenlijkheden om "landschappen" te creeren. Dit is ook toepasbaar op steengaas of andere vorm ondergronden. Ook mogenlijk om doormiddel van mallen meerdere stenen te maken. Oneindige mogenlijkheden. Zie ook creatieve toepassingen.

Verarmde leem met zand

Voor de ondergrond van de terrarium is het aan te raden deze universeel leem te "verarmen" met zeer fijn!! zand. Hierdoor verminderd het aandeel klei en zal de leem na bevochtigen minder hard worden. Dit als blijkt dat de leem te hard word en er niet meer in gegraven kan worden. Eventueel naar ervaring meer fijn!! zand toevoegen indien het resultaat losser moet zijn. Bedenk echter wel dat het juist het aandeel klei is, en in veel mindere mate de silt, welke er verantwoordelijk voor is dat het vocht wordt opgenomen. De klei bind de diverse fracties en geeft een stevig geheel. Door bijmenging van zand zal er relatief minder klei vrij zijn om het mengsel te binden. Door de zeer fijne fracties zal dit mengesel meer "stuiven". Uiteraard kan door Zelf te mengen diverse mengsels worden toegepast.

Kleuren in de leem

Leemfinish; dit is de benaming van een mengsel waarin relatief fijn zand (max. 2mm) en silt en gebruik wordt gemaakt van klei elders uit europa vanwege de kleur van die klei. Deze leem wordt toegepast om daar een 2-3mm stuclaag mee aan te brengen, maar kan ook worden toegepast om universeel leem te "kleuren". Een en ander zelf uit te proberen.

Verkrijgbaar

Speciaal voor de terrariums hebben wij ook bruine universeel leem zonder toevoeging van strootjes. Op dit moment leveren we dit ook in doosjes van 17 kilo.

VerhardingTerrarium