Hiro Natuurlijk Wonen

OpbouwLeemwandLeemzandLeem Ontdek DoosHome

Opbouw van de afwerking.

met leem als bouwmateriaal.

Algemeen.

Als ondergrond voor de leemsfinish, is iedere "behangklare" ondergrond geschikt. Maar mooier is een ondergrond van leem. Deze heeft op zijn beurt weer een ondergrond. Dit geeft in totaal enorm veel mogelijkheden. Vraag nadere informatie om Uw bestaande situatie met een leemwand te voorzien.

Bruine leem

Deze leem is bedoeld voor het vertinnen en uitrapen. Uitstekend geschikt om in meerdere lagen een dikte te bereiken van vele cm's. Hierbij wel even aan de constructie denken i.v.m. de vele Kg's.

Ondergronden

Het aanbrengen van raaplagen kan op diverse ondergronden.

Vertinnen

Vertinnen van de rietmat is bedoeld om de leem door de rietmat heen te drukken en als het ware het riet omsluit. Dit geeft een geoede verbinding met het riet en vermeerderd de massa.

Ook bij warmte muren wordt op deze wijze de slangen vertint. Altijd afsluiten met een ruwe oppervlak voor betere hechting naar de volgende laag.

Bij deze vertinning van ongeveer 10-15mm kan het heel goed zijn dat er droogte scheuren ontstaan. Door deze goed nat te maken en leem eraan toe te voegen kan hieroverheen de volgende bruimleem raaplaag aangebracht worden.

Raaplaag

Ook deze laag wordt met bruinleem gedaan. Een laag om uit te vlakken of om op dikte te komen. Een met Tierrafino Contact voorbewerkte ondergrond nooit dikker dan 10mm bruinleem opzetten. Ook de laatste laag voor de finish dient maximaal 10mm te zijn. Dit om droogte scheuren te voorkomen.

Afwerking met Leem

De struktuur en uitstraling van Leemfinish is uniek en geeft een extra dimensie aan het oppervlak. In dit geval mag de schijn bedriegen; niet de gehele wand hoeft van leem te zijn. Iedere vlakke ondergrond kan geschikt zijn om deze af te werken met Leem producten. Uiteraard is een ondergrond van leem om diverse redenen aan te bevelen.

Ondergrond

De Leemfinish kan op iedere behangklare ondergrond. Wel zal er meestal een voorstrijk nodig zijn, vooral op harde, gladde of onrgelematig zuigende ondergronden. Hiervoor is er speciaal de Tierrafino Contakt. Op bruinleem raaplaag kan er zonder Contact worden gewerkt.

Mechanische belasting en vocht

Leem kan wel vocht maar geen water verdragen. Daarom is er de Tierrafino Fix om bescherming te geven bij garderobes e.d. Ook voor sluiertechnieken.

Om op een snelle manier de natuurlijke kleuren als muurverf te kunnen gebruiken is er de Tierrafino Paint. Deze kan op diverse vlakke ondergronden. Heeft een licht uitvullend vermogen en goede dekking.

Tadelakt

Om een echt waterafstotende wand te maken is de Tierrafino Stone. Deze kalkrijke afwerkmateriaal is gelijk de Marokaanse Tadelakt. Zeer geschikt voor zwaardere belasting en waterdichtheid voor bijvorbeeld douches en badkamerwanden.

Bestellen kan door gebruik te maken van de E-shop

Stucadoors en aannemers kunnen offerte aanvragen via email

Ook worden er Workshops gehouden over het Werken met Leem


BasisleemRietmatLeembouwplaatContactFinishPaintFix