Hiro Natuurlijk Wonen

AlgemeenProductenToepassing Hiro duurzame ProductenEvenementenActiviteitenInternet WinkelAgendaHome

Stone (Tadelakt) Fresco kalkpleister

link naar de tadelakt workshop

Tierrafino Stone is een waterkerende kalkglans-Frescopleister in poedervorm. Geschikt voor binnen-en buiten muren. Tierrafino Stone is geschikt voor badhuizen, vanwege de stoot- en volledige waterkerendheid. Verder is Tierrafino Stone geschikt voor trappenhuizen, de schouw, 3-dimensionale voorwerpen, pilaren en ornamenten. Ook is Tierrafino Stone geschikt voor zogenaamde natte ruimtes, zoals douche of badkamers. Deze pleister ligt volledig in de lijn van de originele Marokkaanse Tadelakttraditie van kalkglanspleisters. Tadelakt betekent vrij vertaald: inwrijven of inmasseren. Het inwrijven is ook dringend nodig, anders ontstaan er scheuren in de afwerking.


Voorbereiding van de ondergrond

leem ondergrond opgeruwd met tandspaanSchoonmaken van de wand van kookvlekken of olie met een vetoplosser, bijvoorbeeld St-Marc. Losse en poreuze stucresten verwijderen en vervolgens afborstelen.Indien de ondergrond niet grof genoeg en/of te zuigend is, dient er Tierrafino Contact te worden aangebracht. Beter is een aanbrandlaag van lichte betonmix met gebroken zand. Tierrafino Stone opbrengen op langzaam zuigende en grof geschuurde cement-pleister / lichte betonmix. De cement-pleister laag dient grof en goed droog te zijn. Eventueel met tandspaan bewerken danwel inkrassen.

Geschikte ondergronden

Zeer geschikte ondergronden voor Tierrafino Stone zijn gemetselde wanden, met een stuclaag. Ook beton is zeer geschikt, vanwege zijn hardheid. Gladde betonwanden eerst met tegellijm bewerken en daarna met lichte betonmix uitrapen. De gemetselde muur kan direckt met de lichte betonmix worden uitgeraapt. Tierrafino Base (basisleem) is ook geschikt voor de bewerking met Tierrafino Stone, met uitzondering van douchecel en badkuip en andere natte ruimtes. Indien de ondergrond nieuwe kalkmortel is, dan is het mogelijk om op deze ondergrond, de volgende dag Tierrafino Stone op te brengen. Oude kalkmortel dient grof te zijn, nu kan de Tierrafino Stone meteen opgebracht worden.

Moeilijke ondergronden

Bij alle verschillende plaatmaterialen, zoals gipsplaat, de aanhechingen gedegen plamuren. Nu is het noodzakelijk om voor het opbrengen van de Tierrafino Stone, tegellijm over de hele wand aan te brengen (horizontaal!), met een getande (5mm) spatel. Hierop wordt steengaas bevestigd tot in de onderlaag. Hierin een laag lichte betonmix aanbrengen.Daarna met dezlefde betonmix uitrapen en grof afwerken. Totaal 2 x 1 cm. Hier overheen dan de laag Tierrafino Stone aanbrengen. Vervolgens tadelakten. Heel moeilijk is om Tierrafino Stone aan te brengen op een tegelmuur. De oplossing hiervoor is een tegellijml te gebruiken die zich aan de tegels hecht. Een andere oplossing is de tegels te verwijderen.

Ongeschikte ondergronden

Ongeschikte ondergronden zijn wanden, die door de natte stuc krom trekken en door droging wederom buigen. Dit is op te lossen door de bovenbeschreven oplossing met steengaas.

Standaard kleuren

Tierrafino Stone is in 6 tinten te verkrijgen. Voor een andere tint kan je kalkpigmenten (tot max. 10%) toevoegen. Pigmenten altijd droog mengen. Voor het mengen met de pigment, de Tierrafino Stone zeven met een 3 mm zeef. Dit proces verwijdert eventuele korrels. Het zeven is overigens niet noodzakelijk, grove korrels geven de Tierrafino Stone een natuurlijke aanblik.

Aanmaken van de Stone

Tierrafino Stone dient met water gemengd te worden, totdat er een goed smeerbare pasta ontstaat. Deze pasta dient vervolgens 1 of 2 dagen afgesloten te rusten. Hierna de pasta weer goed doorroeren en vervolgens opbrengen. Voor 1 kg Tierrafino Stone is ongeveer 0,4 liter water nodig.

Applicatie

De ontwikkelingen staan niet stil; telkens worden nieuwe en andere methodes en effecten "ontdekt". De hier omschreven methodiek is niet perse de laatste stand van zaken. Ook verschil van inzicht per verwerker is mogelijk. Het is daarom wenselijk voor stucadoors, achitekten en DHZ'ers om de Tadelakt Workshop te bezoeken.

De Tierrafino Stone 4-5 mm dik met een pleisterspaan vlak opbrengen. Bij een ongelijkmatige droging kan de basislaag ook met een tussenpauze van 24 uur in 2 lagen van ongeveer 3 mm dikte opgebracht worden. De eerste laag hierbij grof opschuren. Na de eerste opstijving, na 2-4 uur afhankelijk van de zuiging van de ondergrond het oppervlak met houten spaantje opschuren. Vervolgens met een kiezelvormige halfedelsteen (agaat) in kleine cirkels de muur polijsten. Het proces van polijsten kan afhankelijk van de tijd tot drogen meermalen herhaald worden. Het is belangrijk om op het juiste moment het proces van polijsten te doen. Daarna als afsluiting de muur met een zachte plastic spaan polijsten. Handig is om eerst kleine monsters te maken. Deze monsters kunnen ook meteen als kleurmonster dienen. Ook Basalt, Graniet- en ander hardsteen zijn als polijst-steen te gebruiken. De maximale afmeting van de oppervlakte van de steen die de wand mag raken, is ongeveer 25 x 80 mm. De polijststeen dient ovaal en aan de hoeken afgerond te zijn. De steen moet makkelijk in de hand liggen. Deze steen kan men vinden in droge beken en rivieren. Ook geschikt zijn stenen uit de bladgoudindustrie. Als de steen geen gladde kant heeft, dan is dit te bereiken door intensief te schuren op een trottoirtegel. Stenen worden door permanent gebruik alsmaar beter. Het polijsten van muren dient van boven naar beneden te geschieden.

Scrafitto

Als een Tierrafino wand gepolijst is, dan kan meteen, door inkrassen van de oppervlakte, een Scrafitto gemaakt worden.

Een Tierrafino Stone wand die gepolijst is, minimaal 24 uur laten rusten. Aansluitend heel dun Tierrafino Zeep, verdund met water, met een kwast opbrengen en met een steen de zeep zeer voorzichtig inmasseren. Voor waterbelastende wanden dit inzepen meerdere malen in de eerste dagen herhalen. Na 6 weken kan dit proces herhaald worden maar dan met een doek i.p.v. met de steen. Dit is tevens de beste reinigingsmethode. De Tierrafino Zeep geeft aan de Tierrafino Stone een lichte zijdeglans mee. Aan badkamers geeft de Tierrafino Zeep waterdichtheid mee. Zeep, kalk en water reageren zo met elkaar dat het waterafstotende kristallen voortbrengt.

Scheurtjes in het oppervlak

In oppervlakten die met Tierrafino Stone bewerkt zijn, ontstaan kleine haarscheurtjes. Deze dragen bij aan de authentieke verschijning van Tierrafino Stone.

Bij reparaties het oppervlak eerst schoonmaken, vervolgens Tierrafino Stone aanbrengen en zorgvuldig polijsten. Kleine reparatievlekken blijven echter altijd zichtbaar.

Na volledige opdroging van het oppervlak (na ongeveer 2 maanden), is het oppervlak zo hard dat je geen krassen meer kan maken met je vingernagels.

Tierrafino Stone is in natte, afgesloten toestand, 20-30 dagen houdbaar en verwerkbaar.

De te gebruiken gereedschappen voor het opbrengen van Tierrafino Stone zijn: kuip, mixer, metaal-spaan, plastic-spaan, spons, polijststeen, kwast, boenlap.

Productiviteit

Tierrafino Stone is met 4-8 vierkante meter dagproductie per medewerker zeer arbeidsintensief. Grotere oppervlakten alleen met 2 of meer ervaren handwerkers behandelen. Tierrafino Stone is leverbaar in 6 tinten:

Tierrafino Stone is leverbaar in 8 tinten

De zes kleuren:

12.5 kg emmer

Delpifi-Wit

5.303

Dover Wit

Ayers Rock rood

Romeins-Oker

5.403

Nassau-Oranje

5.503

Djenné-Rood

5.603

Iquitos-Groen

5.703

Gomera-Grijs

5.803

Bovenstaande nummers zijn productnummers behorend tot de verschillende tinten Tierrafino Stone.

12.5 kg emmer x Europallet =36 x 12,5 kg ;

4 kg emmer x Europallet= 70 x 4 kg

Het verbruik van Tierrafino Stone is ongeveer 5 kg (droge massa) per vierkante meter.

Tierrafino Stone is in droge toestand beperkt houdbaar, tot ongeveer 18 maanden na leverdatum.

Tierrafino Stone met gewoon bouwafval verwijderen.

Tierrafino Stone buiten bereik van kinderen houden.

Tierrafino Stone brand op de huid en in de ogen. In aanraking met ogen, deze direct met water spoelen. Bij mengen van Tierrafino Stone de ogen beschermen.

Tierrafino Stone is binnen een week leverbaar.

Tierrafino Stone workshop voor kennismaking met product en techniek

Bestellen:

Via email: info@hironatuurlijkwonen.nl

Via E-shop: www.HiroNatuurlijkWonen.nl/shop

Per telefoon: 0252-515737 of 06-51351725

Of afhalen: Zilkerduinweg 404, Vogelenzang NH

Hoewel deze productomschrijving met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, is Hiro Natuurlijk Wonen niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de informatie die is aangeboden in deze productomschrijving.

TuinhoutSchelpkalkLeemVerf Olie WasVlechtmateriaalSchapenvachtenKurkTadelaktOlijfoliezeepSchelpenJute Zakken WeefselArtisan Stucco putkalk kalkdeeg luchtdrogende natte kalk lime puttyIsolatie producten