Hiro Natuurlijk Wonen

AlgemeenProductenToepassing Hiro duurzame ProductenEvenementenActiviteitenInternet WinkelAgendaHome

Dinkelhoeve Biologische Boerderij

Sinds kort kunt U op de Dinkelhoeve terecht voor heerlijke verse biologische melk.De Dinkelhoeve U kunt de melk zelf "tappen" uit een melkafgifte-automaat. Openingstijden: ma tim za van 9.00 tot 18.00 uur. De prijs van een liter melk is op dit moment 0,70 (svp zoveel mogelijk gepast kleingeld meenemen; het apparaat wisselt niet). U moet wel even zelf een afsluitbare fles, kan, pan of iets dergelijks meenemen om de melk in op te vangen (zorg dat deze fles, kan of pan goed schoon is!).

Over de Dinkelhoeve

De Dinkelhoeve maakte vroeger deel uit van de buitenplaats Ipenrode: het is bekend dat Klaas Huibertszoon van der Fits de boerderij in 1746 voor een jaar pachtte van Constantijn Nikolaaszoon Sautijn, de toenmalige eigenaar van Ipenrode. In het pachtcontract wordt de boerderij omschreven als "een huysmanswoningh met hooyberg, schuur en omtrent sesentwinigh morgen lands... geleegen ... aan de Heerewegh naast en voor de hofsteede Ipenrooden" ("Monumenten van Heemstede" - een uitgave van de vereniging Oud Heemstede-Bennebroek). Het woonhuis, de daarachter gelegen stal en de hooiberg zijn sinds 2004 gemeentelijk monument

De boerderij is nog steeds in gebruik als melkveehouderijbedrijf. Het bedrijf is sinds 2002 officieel gecertificeerd als ecologisch melkveebedrijf. Inmiddels woont en werkt de derde generatie Milataz op de boerderij. De familie Milatz stamt af van Coenraad Milatz (1796-1872), een zoon van de bekende tekenaar en etser Franciscus Andreas Milatz (1763-1808). Coenraad Milatz heeft in Heemstede op maatscnappelijk gebied een belangrijke rol gespeeld. Hij was onder andere gemeenteraadslid, lid van het Katholiek Armbestuur, Kerkmeester en regent van het wees- en armenhuis.

Over biologische melk: weet wat je eet!

"Biologisch" betekend: zo natuurlijk mogenlijk tot stand gekomen, met zo min mogelijk kunstgrepen. Weide gang vanaf de boerderijIn de biologische landbouw worden dieren zo natuurlijk rnogenlijk gehouden en verzorgd. Dat betekend dat -in dit geval- de koiene tenminste 6 maanden per jaar buiten in de wei lopen. En dat er geen kunstmest en chemisch- synthetische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld ten behoeve het bestrijden van onkruid) worden gebruikt. Daardoor zijn biologische producten welgelukzaliger dan uit de gangbare landbouw.

Evenwicht

Het doel van de biologische landbouw is het in stand houden van het natuurlijk Weidegang naar het weilandevenwicht tussen mens en dier. Het gaat daarbij niet alleen om de landbouw maar ook om onze leefomgeving als geheel. Biologische landbouw resulteerd in een structureel lagere milieubelasting.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurnmerk. Biologische producten worden gecontroleerd door Skal, de door de Nederlandse overheid aangewezen controle organisatie. Skal (sinds 1985) is een onafhankelijke, internationaal opererende organisatie en ziet ernauwkeurig op toe dat het gehele productie proces van biologisch geteelde producten op de voorgeschreven, verantwoorde manier verloopt.

Rauwe melk

Verse, "rauwe"' melk is niet gepasteuriseerd. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) raadt aan om de melk voor consumptie altijd te pasteuriseren (dat wil zeggen de melk gedurende een minuut tot tenmisnte 72 graden Celsius te verwarmen). Zwangere vrpouwen, kleine kinderen en oue mensen wordt sterk afgeraden de melk rauw te nuttigen. Of U de melk pasteuriseerd of niet is aan U; veel mensen vinde de smaak van verse, ongepasteuriseerde melk lekkerder.

Niet-gepasteuriseerde melk is niet langer dan drie dagen in de koelkast te bewaren. De verse melk dient voor gebruik even geroerd of geschudt te worden omdat de room uit de melk komt en bovenop komt te liggen.

Overiges bevat de verse melk ca. 4-4,5% vet. Bij een liter volle melk uit de supermarkt is dit 3%.

Parkeren / route

Zoals hierboven uitglegd is de Dinkelhoeve nog volop als melkveehouderij in bedrijf. Dit betekend dat er "gewoon" net als op elke boerdeij heen en weer geren wordt met tractors, al dan niet voorzien van aanhagers. Daartoe dient het erf zoveel mogelijk vrijgehouden te worden. Hetverzoek is dan ook of u, indien u met de auto komt, zoveel mogelijk achterom wilt parkeren, om het erf aan de kant van de Herenweg vrij te houden. Achter de boerderij is volop parkeerruimte in de Dinkellaan. U komt als volgt in de Dinkellaan:

Aanbod - Biologische melk zelf te tappen

Openingstijden - Maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur

Overige bijzonderheden: - Lezingen - Cursussen

Adresgegevens: Dinkelhoeve Herenweg 61 2105 MD Heemstede 023 - 528 33 16

Internet: http://www.dedinkelhoeve.nl/

Mail adres: dinkelhoeve@hotmail.com

OpeningstijdenNieuwsVerwerkersGezonde DuurzaamheidLinksOver ons en ons bedrijfprivacy verklaringLandgoed De Olmenshorst LisserbroekProducentenCorona maatregelen