Hiro Natuurlijk Wonen

OpbouwLeemwandLeemzandLeem Ontdek DoosHome

Wanneer een raaplaag?

Indien de ondergrond met een vertinde rietmat is gemaakt, dan is er nog steeds geen vlakke ondergrond bereikt. Dit geldt ook voor een gemetselde muur of een vakvulling met bijvoorbeeld leemstenen. Een raaplaag wordt dus gebruikt om een vullende wandlaag uit te vlakken. Vaak is het nodig om een voorstrijk te gebruiken.

Plaatmateriaal

Deze is in zekere zin ook als "raaplaag" te beschouwen. Over een gemetselde wand worden raggels aangebracht en de "raaplaag" aangebracht. De keuze is dus duidelijk afhankelijk van de uitgangs situatie en gewenste isolatie en afwerking.

Schelpkalk pleister mortel.

Dit kan uiteraard ook met bijvoorbeeld Schelpkalk pleister mortel. Het vlakmaken van een, met Schelpkalk mestelmortel, gemetselde muur, is niets aanders als het vlakmaken voor de wand afwerking.

Lemen raaplaag.

Voor onze Leemwand is de keuze voor Leem natuurlijk iets meer voor de hand liggend. Het heeft ook het voordeel dat de vlakke ondergrond direct met Leemstuc afgewerkt kan worden, zonder voorstrijk middel. Tierrafino Leemstuc werkt ook prettiger op een Lemen raaplaag.

Indien het nodig is om voorstrijk te gebruiken dan is de eerste leem raaplaag ongeveer 1 cm dik. Deze laag wordt opgeruwt om beter kontakt te maken met de volgend lagen. Op deze wijze kan een laag opbouw tot meerdere cm dik gemaakt worden. De laatste laag voor de leemstuc kan strak worden afgewerkt.

Bij laagdikte van 2,5cm of meer dient er in de voorlaatste laag een jute weefsel te worden toegepast. Zeker bij toepassing met warmtewanden. Jute in de leem druken maar echter NIET straktrekken!. De jute wordt namelijk wat langer zodra dit vochtig wordt. Indien de leem droogt, zal ook de jute drogen en daardoor weer iets krimpen.

Voor bestellen: E-Shop Niro Natuurlijk Wonen

LeemstucRaaplaag-LeemOndergrondLeemstenen