Hiro Natuurlijk Wonen

 

AlgemeenProductenToepassing Hiro duurzame ProductenEvenementenActiviteitenInternet WinkelAgendaHome

Stoelenmatterij voor het bematten van webbingmat in stoelen met Webbing.

Maar ook met Rotan Vlechtband, Papercord, Zeegras of Biezen

 

 

Verschil tussen webbingmat en gaatjesmat

Deze mat lijkt op een gaatjes mat doordat er meestal een zesslag webbing is gebruikt. Webbing wordt ook veel toegepast als radiatorombouw.
Het grote verschil is dat deze zitting speciaal gemaakt is om met deze webbing te worden bemat.
De mat heeft een veur waarin de webbing wordt geklemt.met een pitriet. Om die kracht te kunnen verdragen is er de nodige afstand tot de rand nodig zodat dit niet kan afbreken.
Aan de onderzijde is geen veur of gaatjes te zien. Thonetstoelen worden tegnewoordig ook met webbing geproduceerd.
Dit in tegenstelling tot gaatjesmatten waar er gaatjes zijn geboord en er aan de onderzijde vaak de vlechtband met knopen en degelijke te zien is.

Niet geschikte zittingen voor plaatsing van webbing

Dit zijn vaak gaatjesmat stoelen waarin een veur is gefreesd om goedkoper een mat te kunnen plaatsen.
Hierdoor kan er alsnog een webbingmat worden geplaatst, echter is deze veur dan meestal te dicht bij de rand om die kracht te kunnen verdragen.
Het gebeurd dan ook wel dat dit afbreekt of uitbreekt..
Hierdoor gaat ook vaak de waarde van de stoel verloren omdat dit geen originele afwerking is.

Ook gebeurd het dat er een kant en klare webbing mat wordt gebruikt, wordt uitgerafeld en in de gaatjes gepropt. Hierdoor is er geen door en door benmatting.
Dit is zichtbaar doordat aan de onderkant wel de gaatjes zichtbaar zijn, en vaak ook de eindjes van het er in gepropte materiaal.
Ook is aan de bovenzijde zichtbaar dat het niet altijd uitkomt en daar gesjoemel;d wordt om de eindes in de gaatjes te krijgen.einde
Deze manier van bematten zal dan ook gauw los gaan en niet meer functioneren en wordt NIET door ons toegepast en zullen wij ook niet in uw opdracht uitvoeren.

Het materiaal webbing.

Wij bematten alleen stoelen met webbing, die ook gemaakt zijn voor de webbing. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor plaatsing op stoelen die niet voor webbing zijn bedoeld.
Het stoelmatten met webbing vergt minder ambacht en is ook sneller uit te voeren.

Eigenlijk valt de webbing mat niet onder ambacht stoelenmatten. Het "stoelenmatten" is eigenlijk al in de fabriek gedaan, waar dit een semi handwerk is op een soort weefgetouw.
Hier worden de ketting geplaatst en de inslag machinaal geweven. De diagonalen wordn met de hand, door middel van een soort kurkentrekker, er door gehaald.
De webbing wordt op rollen van 15 meter gemaakt in diverse werkbreedtes.
Deze kunnen wij ook los vekopen, per metrage , of per rol.

Beschadiging door het werk

Het "stoelenmatten" van een webbing mat beperkt zich daardoor tot het verwijderen van de oude mat waarna opnieuw webbing kan worden geplaatst. Dit leeg en schoonmaken is een arbeids intensieve bezigheid, afhankelijk van de bereikbaarheid om met een beitel en een hamer er bij te kunnen. Dit kan per stoel sterk uiteenlopen. Zeker bij zittingen die niet vlak zijn. Maar ook het verwijderen in bochten en slecht bereikbare plaatsen, maken het tot een tijdrovend werk. Daarbij is ook enige schade aan de randen van de veur niet te voorkomen. Het bros worden van het hout in de loop der tijd. Of een schuine houtdraad die makkelijk uitscheurt. Ook kan er bij verbindingen stukjes vrij hout wegbreken. Of beschadiging aan de rest van de stoel door het gereedschap wanneer er te weinig ruimte is om vrij te kunnen werken. Uiteraard wordt dit waar mogelijk voorkomen door netjes te werken, en proberen we zoveel mogelijk te herstellen, waar dit normaal kan. Dergelijke beschadigingen zijn echter niet te voorkomen en horen er helaas bij.

Het plaatsen van de webbing

Het plaatsen van de webbing heeft als moeilijkheid om dit recht te plaatsen. Vooral in stoelen met leuningen is dit erg lastig om de jusite sopanning en richting aan te hoduen.
De losse zittingen zijn vaak goed te doen en hebben vaak een vaste prijs die meestal wat lager liggen..
Indien mogelijk plaatsen wij de webbing met een originele daarvoor getrokken pitriet. Dize is conisch getrokken, en past daardoor beter en heeft eeen vlakkere bovenkant,.
Dit kan ook met een ronde pitriet, maar die is meestal te bol.

Zelf doen of laten doen?

Er zijn diverse instructiefilmpjes op internet te vinden hoe de webbing te plaatsen.
Mocht u zelf willen repareren, dan kunt u bij ons webbing aanschaffen
Mocht u dit willen laten doen, neemt u dan vooral kontakt met ons op, of kom gezellig langs.
Voor contact gegevens, klik hier

 

Creatieve projecten met leemstoelenmatten riet rotan biezen papercord webbing zeegrasWorkshop CursusHiro evenementenKinder en groepsactiviteitStoelenproject Matmatic Jonghlabel