Stoelenmatterij

AlgemeenProductenEvenementenActiviteitenInternet WinkelAgendaHome

Stoelenmatten met biezen, webbing, rotanscheen en papercord.

Voor u uitgevoerd door Renate en Wim van Biezen.

Sinds jaar en dag verzorgt Hiro Natuurlijk Wonen (voorheen Hillegoms Rotanhuis, en daarvoor de Hillegomsche Mand- en Mandflessenfabriek) het stoelenmatten. Het bematten / repareren van stoelen met biezen, rotanvlechtband, webbing, Zeegras-LHkoord of papercord.Nee, niet met riet, maar zo wordt het vaak genoemd. Ook geven wij cursussen voor stoelenmatten.

Van Biezen's Riet en Rotanhuis. Toen ik in 1976 in het bedrijf er bij kwam was er niet meer een echte mandemakerij, ,maar werden er nog wel steeds manden gerepareerd. Daarnaast maakten we ook kleinmeubel van rotan/manu en reparatie van gevlochten meubelen. Maar nog steeds werden er ook stoelen bemat met rotan vlechtband. Als jongeling heb ik mij het biezenmatten aangeleerd. Dus naast het gaatjesmatten, wat mij Opa deed en mij geleerd had (en later ooknog bij andere matters in de leer geweest), konden we ook biezenmatten verzorgen, maar ook met zeegras en papercord, want de eerste Deense stoelen waren toe aan vervanging. De "sleestoelen" met inpers webbing mat werden populair, en de eerste zittingen werden ter reparatie aangeboden. En toen begon zelfs Thonet zijn stoelen met webbing matten te voorzien, dus ook die werden ter reparatie aangeboden. (Toch benieuwd waar onze familienaam Van Biezen vandaan komt ;-)

Van Vader op Zoon op Zoon is dit ambacht van het gaatjesmatten / stoelenmatten met vlechtband doorgegeven. In 1980 doorgegeven aan Renate. Alweer vanaf 2005 worden daarin ook Workshops en Cursussen gegeven.

Renate heeft zich bekwaamd in een innovatieve manier van stoelenmatten voor zitting en stoel van Stoelenproject Matmatic. Bematting met gekleurd vlechtband, en ontworpen vlechttechniek door Anne de Jongh, Jonghlabel, ontworpen stoel. Presentaties op diverse gerenomeerde beurzen. Klik hier voor meer info

Moet uw rieten zitting stoel gerepareerd worden, nee het is geen riet, dat weet u nu wel, en vindt u zelf doen te lastig? Dan is Hiro een vertrouwd adres. Kom met Uw stoel langs om deze te laten zien zodat wij direct een prijs kunnen vaststellen. Tenslotte zijn er diverse stoelen met verschillende materialen waardoor er veel diverse mogelijkheden zijn waarop uw stoelenmat vakkundig bemat kan worden. Al drie generaties stoelenmatten maken.

Creatieve projecten met leemstoelenmatten riet rotan biezen papercordWorkshop CursusHiro evenementenKinder en groepsactiviteit