Hiro Natuurlijk Wonen

 

AlgemeenProductenToepassing Hiro duurzame ProductenEvenementenActiviteitenInternet WinkelAgendaHome

Cursus Stoelenmatten, vlechten, gaatjesmatten met vlechtband.

Stoelenmatter, een oud hollandse ambacht. Nu zelf de rotan (rieten) zitting vernieuwen.


klik hier voor inschrijven en de beschikbare data.
Schrijf ook in als de datum niet uitkomt; dan kunnen we samen zoeken naar een andere optie.

Ook mogelijk een andere datum, dag of tijden te kiezen indien u zelf met een groep mensen komt.

Kopen van vlechtmaterialen.

Heeft u een stoel welke u opnieuw wilt bematten en wilt u dat leren??
Schrijf u in voor een cursus, maak drie fotootjes (boven;onder;zij) en mail die naar Renate.
Geniet van de nieuwe ervaring en vaardigheden door het volgen van deze cursus.

De handigheidjes en gevoel.

Hoe je het stoelenmatten kan leren, zou je ook in boekjes kunnen vinden. De techniek van het uittellen, de keuze van het materiaal. Dat alles in tabelletjes terug te vinden. Maar het zijn de handigheidjes, de kneepjes van het vak waarvoor we jou aanraden om bij ons de cursus stoelmatten met rotan vlechtband te komen volgen. Net even die hand iets schuiner, of juist niet. dat is wat je te zien wilt krijgen of minimaal wilt horen! Dat is ook voor de terugkerende vraag; hoe strak moet het vlechtband opgezet worden. Dat is per stoel verschillend.
Fijn om dan ook even bij de anderen te kijken en te voelen hoe zij hetgedaan hebben en hoe later het eindresultaat is. Ook daarvoor is het aan te raden om bij ons de cursus te volgen. Maar ook achteraf mag u altijd nog even langs komen voor die ene prangende vraag...

Het begin; De Stoel

Meestal begint het als er ergens een stoel wordt "gevonden" maar er een beschadiging in de zitting wordt geconstateerd. Zonde om weg te gooien, maar laten repareren net te duur? Dan is zel doen een leuke hobby en een nieuwe uitdaging tegelijkertijd. Daarom willen de mensen het liefst hun eigen stoel meenemen om daarop te leren. Maar soms zijn dat zulke gecompliceerde matten, dat dit niet de juiste stoel is om het op te leren. Om teleurstelling te voorkomen, maakt u een drie fotoos, boven; onder en achter en mailt die fotoos naar Renate.. Zij zal u vertellen of de stoel geschikt is voor de cursus. het liefst een vlakke zitting. Het makkelijkst is een rechthoek, vierkant of trapezium met tegenover elkaar het zelfde aantal gaatjes. Moeilijker wordt het met een trapezium met verschillend aantal gaatjes boven en onder. En toch wel heel lastig is een ronde mat. Extra moeilijk kan het zijn de achterkant en/of de zijkanten niet vrij is en je er slecht bij kunt.

Matten die wij afraden zijn met holle- of bolle- vorm en de mat die is voorzien van ornamenten. Deze etc raden we af om mee te beginnen. Deze vragen een andere techniek Zou natuurlijk wel leuk zijn voor een tweede cursus omdat je dan de basis kennis en vaardigheid kent, al beoefend hebt..

In de e-shop vind je de prijs en data waarop de cursus wordt gehouden. De eerste datum is geagendeerd. Komt deze datum u niet uit, schrijf dan in met als datum "in overleg". Daarna, een week later de volgende etc. tenzij de groep anders besluit..Om de week lijkt lang, maar er moet ook thuis wat "huiswerk" gemaakt worden en de vingers kunnen ook wel wat rust gebruiken. In de laatste les worden er ook diverse kleurmethoden besproken en getoont. Uiteraard kunt u ook extra materiaal tijdens de cursus bij ons aanschaffen voor de volgende projecten. Tijdens de cursus aangeschafte extra vlechtmaterialen, krijgt u cursus korting..

Materiaal voor het stoelenmatten

Eenmaal de techniek geleerd zullen er spoedig meerdere stoelen volgen. Bij het halen van een bosje vlectmateriaal, kan altijd nog even gevraagt worden hoe het ook al weer ging. Want Renate wil graag dat het u gaat lukken om de volgende mat ook mooi er in te krijgen.! Maar ook kunt u middels onze E-shop de materialen bestellen en uw vraag telefonisch stellen, niet dat het makkelijker is, beter dat u dan langs komt.Voor inschrijven en de beschikbare data klik hier

De locatie van de cursus.

De cursus wordt gegeven in onze zaak. Deze is gevestigd op het Landgoed de Olmenhorst.
Er is voldoende parkeer gelegenheid. Per OV is het lastig. Vraag naar mogelijkheden.

Olmenhorst lunch fruitloods workshop cursusOptioneel; lunchen op de Olmenhorst.

Indien er gezamelijk wordt overeengekomen dat de cursus op een middag of ochtend zal zijn, is er de optie om vooraf op de Olmenhorst te lunchen.
Dit is ruime 5 minuten wandelafstand tot onze locatie. Dat kan la carte zonder reservering. Dit kan op eigen gelegenheid en kosten.

Optioneel; De Olmenhorst Lunch.

Maar het is ook mogelijk dat Hiro Natuurlijk Wonen, tegen meerprijs, een gezamelijke Olmenhorst Lunch organiseert. Dit kan ook in de buitenlucht op het terras, in de serre of zoals op de foto, in de Fruitloods. Een gezellig gedekte tafel met biologische producten die dan al voor u klaar staat.
Dit kan alleen met minimaal 4 personen en dient 2 dagen vooraf besproken te zijn.

 

 

 

Creatieve projecten met leemstoelenmatten riet rotan biezen papercord webbing zeegrasWorkshop CursusHiro evenementenKinder en groepsactiviteitStoelenproject Matmatic Jonghlabel