Hiro Natuurlijk Wonen

Houtsoortenhout vademecumToepassing houtHek en poortTuinschermenSchuttingSchapenhekHome

Inheems gevelhout.

Lariks is een Naaldboom welke zo karakteristiek is, dat bijna iedereen de boom wel kent maar niet weet wat het is.

Zijn duurzaamheid van klasse III geeft deze houtsoort voldoende duurzaamheid om gebruikt te worden als gevelhout of als hek in de vorm van schaaldeel.

Schaaldeel.

De Lariks wordt veelal als schaaldeel aangeboden. Dit wil zeggen dat de boom in zijn geheel in de lengte in planken wordt gezaagd met de buitenkant ernog aan.

Hierdoor worden de planken wel even dik maar de breedte wordt bepaald door de breedte van de boom. Dus ook van dik naar smal. De levering is dan ook "vallend". Dit wil zeggen dat er niet op breedte wordt geleverd maar de planken van links naar rechts wordt verkocht. Hierdoor bestaat er dus de mogelijkheid dat U zowel TE brede alsook TE smalle planken verkrijgt. Hier dient U rekening mee te houden.

Gevelhout.

Dit is de wijze waarop Lariks het meest wordt toegepast. Zowel als schaaldeel alsook als gekantrechte plank. Of een combinatie van die twee.

Afzetting.

Nog het meest toegepast is de Lariks schaaldeel als tuinafzetting. Een schaaldeel welke met paaltjes (eventueel rondhout van Tamme Kastanje) een simpele aftuining van perken en tuinen is.


RobiniaTamme KastanjeVurenLariksEikenWilg